YouTube araştırmak istiyor
YouTube, araştırmacı gazeteciliğe yönelmek istiyor. Milyonlarca insanın sürekli video yolladığı YouTube, biraz daha “ciddi” işlerle uğraşma zamanı geldiğini düşündü anlaşılan.
Bu işi kendi başına yapamayacak elbette. Berkeley’de (California) 1977’den beri dost-düşman ayırmadan, Amerikalı-Rus demeden “araştırmacı” gazetecilikte bildiğini okuyan Araştırmacı Gazetecilik Merkezi (Centre for Investigative Reporting-CIR) ile işbirliği yapacak. YouTube bu şekilde, hem ıvır zıvır hem çok ciddi videoların yanyana durduğu sitesine bir miktar ağırbaşlılık getirecek. Eh, herkesin gönlünde bir sosyal sorumluluk projesi yatar elbet.
CIR sadece bağışlarla yaşayan bir merkez. 35 kişinin çalıştığı bu yer, bizim anladığımız anlamda bir gazete bürosu değil. Yılda en fazla 35 araştırma haberi çıkartıyorlar. Bunları ABD haber merkezlerine, Ulusal Radyo’ya (National Public Radio- fevkalade güçlü ve önemli bir mecra) ve ülkenin en ciddi siyasi gazetesi Washington Post’a, Los Angeles Times ve CNN’e satıyorlar.
CIR’a evlenme teklifi yapan sadece YouTube değil. Apple ve Google da ortak çalışmalar yapmak üzere bu önemli merkeze kur yapıyor.
Merkezin sadece Kaliforniya siyasetine dair araştırmacı sitesindeki bir video ise Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından 27 Nisan 2011’de yasaklanmış. Acaba neden? Kim, neyi şikayet etti? Ne tür bir “suç”tan dolayı kapatıldı? Araştırmacı gazetecilik sitesindeki bir video, acaba bizim neyimize ters düştü?