Yüksek hız beraberinde verimlilik artışı ve rekabetçiliği de getirecek
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan
4. nesil şebeke ve teknolojiler, veri aktarımında hız ve kapasite açısından çağımızın en gelişmiş mobil teknolojileridir. Mobil cihazlarımızı her zamankinden daha fazla kullandığımız günümüz dünyasında televizyon, video, oyun, eğitim, bulut servisleri, mobil sağlık, akıllı araçlar, makinelerarası iletişim ve nesnelerin interneti gibi işlevler için hız ve bant genişliği çok önemli bir unsurdur. 4,5G bu işlevlerin tümü için gereken yüksek hız ve bant genişliği altyapısını sağlayacak ve bununla birlikte yeni iş alanlarının yaratılmasına önayak olacaktır.
Bu kadar hızlı ve gecikmesiz bir şebeke cihazlarımıza bakışımızı da tümden değiştirecek. Kesintisiz ve çok daha hızlı bir internet deneyimi, mobil ekosisteme yepyeni servisler ve yenilikçi servis sağlayıcılar kazandıracak. Ekosistem daha da fazla genişleyecektir. Özellikle gecikme süresinin kısalmasıyla, online işlem ve faaliyetler gerçek zamanlı yapılabilecek. Bu da iş süreçlerinde önemli ölçüde verimlilik artışını, rekabetçiliği ve maliyet avantajını beraberinde getirecek.
Depolama ve paylaşma yöntemleri önem kazanacak
Mobil cihazlarımız; günümüz dünyasında televizyon, video, oyun, eğitim, bulut servisleri, mobil sağlık, akıllı araçlar, makinelerarası iletişim gibi alanlarda pek çok yeni servisin hayatımıza girmesine ve bunları her zamankinden daha fazla kullanmamıza önayak olacaktır. 4,5G ile beraber indirme hızlarının ciddi oranda yükselmesi özellikle HD kalitesinde video ve müzik deneyimini çok daha erişilebilir kılacağı gibi görüşmelerdeki ses kalitesi de üst seviyeye çıkacaktır. 2GB büyüklüğündeki bir filmi cihazımıza bir dakikanin altında indirebileceğimiz bir dünyada doğal olarak veri depolama ve paylaşma yöntemleri de çok daha fazla önem kazanacaktır.
Günümüzün hızla değişen dünyasında teknolojinin hızlı değişimi ile uyumlu sektörel düzenlemeler de doğal olarak yapılmalıdır. Bu düzenlemeler, teknolojinin gerisinde kalmamalı en azından teknoloji ile aynı hızda ilerlemelidir. Aksi durumda hızlı teknolojinin faydalarından tam olarak istifade etmemiz de pek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle ileride sektörel düzenlemelerde 4,5G ve M2M odaklı yenilenme yapılmasını bekliyorum. Özellikle frekans tahsisleri, mobil alanda yeni iş fikirlerinin ve yerli AR-GE faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve vergilendirme alanlarında pek çok düzenlemeye ihtiyaç var.
İş dünyasında esnekliğin ve mobilitenin önemi artıyor. 4,5G gibi teknolojiler de iş yapma biçimlerinde mobilite ve esnekliği daha da artıracaktır. Bu teknoloji daha hızlı ve rekabetçi iş süreçlerinin de mimarı olacak. Geçmiş ile kıyasladığımızda Türkiye’de reel sektörün bu konularda BT şirketlerinden danışmanlık desteği alma isteğinde ilerleme görüyoruz. Gelecekte de reel sektör, danışmanlık hizmetlerine daha fazla önem verecektir diye düşünüyorum.