Yüksek hız, bugün bilmediğimiz yeni sektörleri oluşturacak
TURKCELL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI İLKER KURUÖZ
4.5G sayesinde daha yüksek veri hızları, daha düşük gecikme süreleri sunmak mümkün olacak. Turkcell’liler 375 Mbps’e varan mobil hızlar ile örneğin 2GB’lık bir filmi yaklaşık 40 saniyede indirebilecek. Başka bir örnek vermek gerekirse bir konsere gittiğimizde 4.5G sayesinde konseri gece boyunca canlı olarak sevdiklerimizle paylaşabileceğiz. Hızlı internet sayesinde nesnelerin haberleşmesi de kesintiye uğramayacağı için daha fazla makine birbiriyle haberleşecek. Evde bulunan güvenlik sistemine, buzdolabına, televizyona, kombiye ve aklımıza gelen her şeye uzaktan müdahale edeceğiz. Diyelim ki anneniz size sürpriz yaptı ve evde olmadığınız bir anda başka bir kentten sizi ziyarete geldi. Anneniz kapıda kalmasın diye, eve gitmek yerine cep telefonunuzdan şifrenizi girerek annenizin eve girmesini sağlayacaksınız. Dediğimiz gibi bu sadece bir örnek, hayal gücünüz ne kadar genişse 4.5G hayatınızı o kadar fazla etkileyecek.
Hızlı internet sayesinde bugün bilmediğimiz yeni sektörler oluşacak. Genişbant yatırımları ve olanakları genişledikçe klasik altyapı yatırımlarına olan ihtiyaç da azalacak. Genişbant penetrasyonunda her yüzde 10’luk artış ayrıca yeni girişimci sayısını da sırasıyla yüzde 21, yüzde 12 ve yüzde 8 oranında artırıyor. Bu durumda bizim gibi altyapıya önem veren, bunun için çalışan ve yatırımlarını yapan şirketler kazanacak. Altyapısını yenilemeyen, eski ve klasik altyapılarıyla devam eden operatörler yeni ve hızlı döneme ayak uyduramayacaklar ve onlar için işler biraz zorlaşacak diyebilirim.
4.5G fırsatlarla beraber geliyor
4.5G’ye 2015’te yaptığımız ve 2018’e kadar yapacağımız yatırım yaklaşık 175 bin kişiye dolaylı istihdam yaratacak. Bundan sonra iş hayatımızda 4.5G’nin bizi nasıl dönüştürdüğüne çok daha yakından tanıklık edeceğiz. 4.5G sayesinde gelecek kesintisiz iletişim sayesinde yüzlerce yeni meslek ortaya çıkacak. Örneğin kırsal alanlara insansız hava araçlarını yerden kumanda ederek ilaç gönderebileceğiz. Bunu kargo şirketlerine uygulamak da imkansız görünmüyor. Daha da önemlisi eğitim ve sağlıkta akıl almaz yenilikler görülecek. Dersler 4.5G sayesinde canlı yayınlanabilecek. İsteyen derse katılmadan istediği yerden derse katılabilecek, isterse de başka bir zaman bu dersi tekrar izleyebilecek. Bu durum önümüzdeki dönemde okul ve derslik ihtiyacını da ortadan kaldırabilecek. Öğrencilerin dersi evlerinden takip ettiğini düşünürsek, öğretmenlerin de evlerinden ders anlatmalarının yolu açılacak. Böylece milyarlarca dolar yatırılan derslik ve okulların büyük bölümüne ihtiyaç kalmayacak.
4.5G’de en büyük değişim iş dünyasında yaşanacak. Yeniliklere ayak uyduramayan birçok sektör ve meslek piyasadan silinecek. Piyasadan silinen mesleklerin yerini teknoloji odaklı meslekler ve şirketler alacak. Bir başka deyişle, çocuklara sorduğumuz “Büyüyünce ne olacaksın?” klasiği de tarihe karışacak. Çünkü bugün ilkokula giden çocukların yüzde 80’i henüz hiçbirimizin bilmediği işleri yapacaklar. Şirketler ulusal ve global rakipleri ile rekabet etmek için mutlaka teknolojiyi kullanmak zorunda olacaklar. Teknolojiyi kullanan şirketler işlerini anlık her yerden takip edebilecek. Saha çalışanları da şirket merkezindeymiş gibi gerekli bilgilere anında sahip olacak.