Yüksek kaliteli baskı Z serisinde
Baskı çözümlerinde sektöre özel çalışmalar yapan HP, T serisinin ardından Z serisini kullanıma sundu. Bu yapılar, sektöre özel uygulama ihtiyaçlarını da içeriyor.
Baskı çözümlerinde farklı ölçeklerde şirketler kadar, farklı sektörel ihtiyaçları da gözeten HP, Designjet serisinde Z yapısını kullanıma sundu. Bu yapıda temel hedef mimarlık büroları inşaat şirketlerinden ziyade, ozalitçiler, reklam sektörü başta olmak üzere birçok sektöre büyük ölçüde tanıtım materyalleri basan matbaalar.
HP EMEA Büyük Formatlı Tasarım Baskı Çözümleri Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Thomas Valjak, Z ve T serileri arasındaki temel farklara dikkat çekti. Buna göre teknik uygulamalar için geliştirilen T serisi, mühendislik, mimari, inşaat gibi keskin görüntü hatlarının önem taşıdığı sektörlerde ön planda. Baskı ilgisi ve kağıt kullanımı, özellikle bu sektörlerde yoğun ve kaçınılmaz bir ihtiyaç. Coğrafi bilgi sistemleri odaklı çalışanlar da T serisini tercih ediyor.
Z serisi ise fotoğraf odaklı bir cihaz ve farklı medya yapılarında fotoğrafların yüksek kalitede kullanılabilmesini hedefliyor.
“Bu konuda ihtiyaç var” diyerek reklam sektörünün gelişimini ve Z serisi cihazlarla üretilen çalışmaları örnek gösteren Valjak, bu serinin baskı kalitesinin yüksekliğine dikkat çekti. Bu seriyi farklı kılan özellikleri Valjak şöyle sıraladı:
“Bu cihazları kullanmak kolay. Hem de istediğiniz baskılar, birkaç metrelik en ve boya sahip olmasına rağmen. Diğer markaların cihazlarında bu süreç daha zor veya uzun sürebiliyor. Büyük ölçekte baskı elde etme hızı, bazı sektörler için önemli. Bu bir resim, çizim veya fotoğraf olabilir. Bunları gerçek kalitesinde ve hızlı basabilmek önemli. Burada hangi medya yapısına baskı yaptığınız, neresi için çalıştığınız, hangi baskı modunu kullandığınız önemli.”
Yazılım ve cihazda bütünleşme önemli
Şu anda 5 farklı Z serisi model ve bu yapıda 10 farklı cihaz var. Bu çeşitliliğin temelinde her ölçekte şirketin ihtiyacını karşılama önceliği bulunuyor. Ağ çözümleri de cihaz yönetiminde yine her ölçekte şirketin BT birimlerinin işini kolaylaştırıyor. “Bazı cihazlar mobil olarak kullanılabiliyor” diyen Valjak ekledi: “BT biriminin en hoşuna giden unsur güvenlik, farklı ihtiyaçlar için hazır olma süresi gibi başlıklarda cihazların yönetiminin standardize edebilmesi. Bu yönüyle Designjet kullanmak, Laset Jet kullanmak kadar kolay oluyor.”
Bu cihazlardaki çeşitlilik ve kullanım kolaylığı farklı iş kollarının hedeflenmesini sağlıyor. Bunun ilk akla gelen örneği, bizim ‘fotokopici’ olarak hayatımızda olan, temelde baskı hizmeti sunan yapılar. Farklı model cihazları talep edecek bir yapı da örneğin harita üretmesi gereken kamudaki sayısız birim ve trafik yönetimi başlığında yerel yönetimler. Valjak, telekom sektörünün baz istasyonu kapsamını en doğru şekillendirmek için haritalandırma çalışmalarında bu baskı cihazlarını kullandığı bilgisini verdi. Kullanıcıların sektörü ve ihtiyaçlarına uygun çok sayıda uygulama da cihazlarda yerini alıyor. Ama Valjak şu detayı da paylaştı:
“Mimari bir diyagram veya harita çizimi için onlara özel bir yazılım sunmuyoruz. Bunun yerine sektörünün uzmanı, örneğin mimarlar ve mühendisler için Autodesk, grafikler için Adobe gibi şirketlerle çalışıyoruz. Görsel açıdan spesifik özelliklere sahip yazılımlar geliştiren bu sektör şirketleri ile çalışınca, cihaz kullanıcıları da istedikleri özelliklerde baskı alma imkanına sahip oluyor. Bu cihazlarda işbirliklerimizin temelini de zaten bu sektör uzmanlığı oluşturuyor. Çünkü yazılım ve cihaz bütünleşmesi önemli.”
Bu konudaki işbirliklerinin bir örneği, geçtiğimiz yıl çıkartılan, Autocad’in bulut tabanlı bir versiyonu olan AutoCAD WS. Bu uygulama, örneğin bir inşaat planına veya diyagrama bulut köprüsünü kullanarak mobil ulaşabilme, çıkış alabilme imkanı sunuyor.
Baskılara buluttan erişme avantajı
HP Türkiye Designjet Satış Müdürü Çağlar Uysal, Z serisi için pazarda, fotokopiciler ve baskı merkezleri ışığında önemli bir potansiyel olduğu kanısında. Çünkü tüm bu hedef kitlenin ortak isteği maliyetleri azaltacak, hızlı, sektörel gerekliliklere uygun sonuç veren çözümler. Designjet Z5400, konu fotokopiciler olduğunda ilk akla gelen örnek. “Fotokopicilerin yorumlarını alınca gördük ki onlar da farklı baskı yetkinlikleri olan, mobiliteye uygun cihazlar istiyor” bilgisini veren Çağlar Uysal, baskı cihazına takılabilen USB bellekten de çıkış alınabildiğini hatırlattı. Uysal, kurumların buluta, mobil erişime açık bu tarz bir yapıya ne kadar hazır olduğunu şöyle örnekledi:
“Kuveyt’te bir şirket yeni bir ofis binası inşa etmek istedi. Özel bir tasarım istiyorlardı. Barselona’da bir mimarlık ofisi buldular. İspanya ve Kuveyt birbirine hiç yakın değil. Resmi tatil günleri birbirinden farklı. Ama böyle büyük bir projede tüm tarafların planlara bakıp tartışması gerek. Karşılıklı ziyaretler zaman ve maliyet kaybıydı. Onlara bulut teknolojinin nasıl yardımcı olabileceğini gösterdiğimizde süreç çok kolaylaştı. Taraflar iki farklı coğrafyada aynı plan üstünde fikir alışverişi, değişiklikler yapabiliyor. Benzer bir potansiyel İstanbul için de var. İstanbul trafiğinde bir mimarın şantiyeye gitmesi yerine, gerekli cihazla plan göndermesi, kolaylık demek.”