Yüksek verimlilik, Türkiye’ye yüksek rekabet gücü kazandıracak
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ankara Sanayi Odası (ASO) iş birliğiyle sanayide verimliliği artırmak ve dijital dönüşümü hızlandırmak için kurulan ‘ASO Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (ASO Model Fabrika) ‘5. Öğren Dönüş Program Lansman Toplantısı’ 6 Ocak tarihinde gerçekleştirildi.
ASO Sürekli Eğitim Merkezi (ASO-SEM) toplantı salonunda düzenlenen programa; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ASO Başkan Yardımcısı ve 2. OSB Başkanı Seyit Ardıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar, ASO Yönetim Kurulu Üyesi Aytaç Dinçer, ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek ile bölgede yer alan sanayiciler ve eğitim alan firma yetkilileri katıldı.
‘Sanayinin Dijital Dönüşümü Yol Haritası’ hazırlanıyor
Toplantıda katılımcılara seslenen Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır Türkiye sanayisinin dijital dönüşümü için ilerleyen dönemde gerçekleştirecekleri çalışmaları bir çerçeveye oturtabilmek adına ‘Sanayinin Dijital Dönüşümü Yol Haritası’nı hazırladıklarını ve yakın zamanda duyuracaklarının altını çizerek “Bu yol haritasının merkezinde de beraber iş yapma kültürünü gerçekleştirmek için rekabet öncesi iş birliği merkezleri olacak. Tabii firmalarımızın dijital dönüşümüyle ortaya çıkan pazarı ve veriyi en uygun şekilde değerlendirmek bir diğer önceliğimiz. İşte bu sebeple ülkemizde cari açığı yüksek olan veya gelecek yıllarda ihtiyaç duyacağımız yüksek teknoloji ürünlerini yerli olarak üretmek üzere hayata geçirdiğimiz ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda dijital dönüşüm alanında çağrıya çıktık” açıklamasını yaptı. Kacır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin önemli engellerinden biri ihracatın içinde ithalatın payı olması. Bu gerçekten Türkiye’de yapısal olarak üzerine gitmemiz gereken bir konu. Ara malların yerlileşmesi; bakanlık olarak da öncelikli çalışma alanlarımızdan birisi. ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda aslında en temel kazanımlarımızdan birisi bu olacak. ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’ için Türkiye’nin yüksek düzeyde ithal ettiği, yüksek düzeyde cari açık verdiğimiz ve teknoloji seviyesi yüksek 919 ürünü belirledik. Bu ürünler, yıllık 60 milyar dolar ithalatımız olan ve 50 milyar dolar cari açık verdiğimiz ürünler. Hedefimiz bu ürünlerde bir an evvel yerli ve milli üretimi gerçekleştirmek.” “Yüksek verimlilik, Türkiye’ye yüksek rekabet gücü kazandıracak” ifadesini kullanan Kacır, “Yüksek rekabet gücü yüksek ihracat kazandıracak. Bugünün ekonomik yaklaşımlarının temelinde sanayicimiz, girişimcimiz, emekçimiz, üretim ve ihracat var. Hep birlikte ülkemiz için çalışacağız. 2022, Türkiye’nin yılı olsun” dedi.
Model Fabrika ile ‘yaparak öğrenilen’ bir platform oluşturuldu
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’de oldukça ciddi bir verimlilik sorunu olduğuna dikkat çekerek “Model Fabrika kurulmadan önce bu vahim durumun farkında değildim; bir liralık yatırım yapmadan, bir kişi daha istihdam etmeden bir işletmede yüzde 150’leri aşan verim artışının olması çok önemli. Bu firmalarımız da hâlihazırda ihracat yapan firmalarımız. Demek ki biz; sanayi ürünleri üretiyoruz ama sanayi toplumu olabilmek için biraz daha gayret etmemiz lazım. Büyük işletmelerimiz verimlilik konusunda zaten iyi. Ama işletmelerimizin yüzde 98’i KOBİ ve ufak işletme olduğu için bizim asıl ihtiyacımız olan bu” şeklinde konuştu. Model Fabrika ile ‘yaparak öğrenilen’ bir platform oluşturulduğunu aktaran Özdebir şu noktaları vurguladı: “Çok yıkıcı bir rekabet önümüzdeki süreçte hepimizi bekliyor. Verimliliğimizi mutlaka artırmamız lazım. Yani ‘yalın’ı zaten halletmemiş olmamız lazım ki peşine de Endüstri 4.0’ı koyabilelim. Ama görünen o ki yapılan uygulamalarda birçok işletmemizin ‘yalın’da bile kat etmesi gereken önemli mesafeler bulunuyor. Bu fırsattan mümkün olduğunca çok firmamız istifade etmeli.” ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek yaptığı konuşmada Ankara Model Fabrika’da odaklandıkları konunun firmaların verimi olduğunu vurgulayarak “Yani firmaların kârlılığı. Başka bir deyişle; Türkiye’nin kalkınmasını konuşuyoruz. Model Fabrika’daki arkadaşlarım ilk günkü heyecanlarıyla çalışıyorlar. Yeni firmalar gelecek ve biz o firmaların verimliliğini artıracağız diye bekliyorlar. Model Fabrika ekibi olarak beslendiğimiz tek kaynak bu; Öğren-Dönüş’e katılan firmalarımızın buradan edindikleri verimlilik” değerlendirmesini yaptı. Aralık 2018’de ASO Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika) hayata geçirildi. Üretimde verimliliğin arttırılması, dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması amacıyla kurulan Model Fabrika’da; hata yapma özgürlüğünün olduğu gerçek bir üretim ortamında, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak operasyonel mükemmeliyet ilkeleri öğretilerek eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriliyor. Model Fabrika’da yüzde 65 uygulamalı, yüzde 35 ise kurumsal eğitimden faydalanılarak deneyimsel öğrenme ilkelerine dayalı programlar benimseniyor.