Yurda dönüş
Hindistan’da BT teknolojisine büyük bir destek sağlayacak yeni bir gelişmenin oluştuğu gözleniyor.
Silikon Vadisi’nin bilgi teknolojilerinin ana vatanı sayılmasında bu bölgeye yıllarca önce gelip ileri teknoloji kuruluşlarında çalışan yabancı uyruklu mühendislerin kuşkusuz büyük katkıları var. Özellikle ülkelerindeki kötü ekonomik koşullar nedeniyle 1990’lı yıllarda Silikon Vadisi’ne gelenler arasında Hintli yetenekler başı çekiyordu. Ayrıca bu yıllarda Kaliforniya’daki üniversitelerin bilgisayar mühendisliği dalında yüksek düzeyde eğitim görerek mezun olan Hintli öğrenciler de yurtlarına dönmeyip Silikon Vadisi’ndeki teknoloji şirketlerinde kariyerlerine başlıyorlardı.
2000 yılına geçişte BT dünyasında beklenen büyük teknik sorunun (Y2K) çözümünde programcılara duyulan gereksinim diğer ülkelerden gelenlerle karşılanırken bu programcıların büyük bir bölümünü Hindistan’dan gelenler oluşturuyordu. 1986 yılında Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nden mezun olanların yüzde 60’ından çoğu Silikon Vadisi’nde olmak üzere yabancı ülkelerde iş buldular. 1990 yılına gelindiğinde Silikon Vadisi ile San Fransisco arasındaki bölgede var olan BT iş gücünün üçte biri yabancı uyruklu olup Hintli mühendislerin sayısı da 28 bini aşıyordu.1998 yılında ise 1980 yılından beri bu bölgede kurulan 11443 yüksek teknoloji kuruluşun 774’ü Hintli mühendisler tarafından yönetiliyordu. 1995 –2005 yılları arasındaki on yıllık dönemde ise Silikon Vadisi’nde kurulan BT şirketlerinin yüzde 15’i Hintli girişimcilerin olup bu oran yabancı girişimciler içinde en yükseğini temsil ediyor.
Hindistan’dan Silikon Vadisi’ne gelenler arasında Sun Microsystems, Brocade, Cirrus Logic, Hotmail’i kuranlar olup aynı zamanda fiber optik, ethernet ve Pentium yonga gibi teknoloji yenilikleri geliştirenlerin başında Hintli mühendisler bulunuyordu. Hintli girişimcilerin pek çoğu teknoloji alanındaki başarılarıyla kazandıklarını yeni kuşak girişimcilerine yatırım yaparak ve destekleyerek değerlendirdiler.
Şimdi ise Hindistan’da BT teknolojisine büyük bir destek sağlayacak yeni bir gelişmenin oluştuğu gözleniyor. Amerika’daki son ekonomik krizin getirdiği sorunların yanı sıra Hindistan’da ekonomik büyümenin yüzde 8-9 düzeyine yükselmesi bu ülkede girişimciliği özendiren fırsatların çoğalması ve gene bu ülkenin küresel platformdaki teknolojik ağırlığının gittikçe büyümesi artık yurduna dönen Hintli mühendislerin sayısında büyük bir artışa neden oluyor.
Binlerce çalışanı olan Intel, Google, Cisco ve Oracle gibi şirketler Hindistan’daki faaliyetlerinin yönetimlerinin başına Silikon Vadisi’nde deneyim kazanmış Hintli personeli getiriyorlar. Bangalore’deki BT şirketlerinin Ar-Ge merkezlerinin pek çoğu şimdi Amerika’da çalışmış Hintli mühendisler tarafından yönetiliyor. Silikon Vadisi’nde çalışıp yurda dönen Hintli mühendislerin sayısı gittikçe büyürken Amerikan üniversitelerinde mühendislik eğitimi gören Hintli öğrencilerin sayısı Çin dahil diğer ülkelerin Amerika’daki öğrenci sayısından çok daha fazla olup bu öğrencilerin de mezun olduktan sonra çalışarak edindikleri deneyim ile üzerine yurtlarına dönecekleri bekleniyor.
Finans kuruluşlarında, yatırım bankalarında çok kısa zamanda çok daha fazla paranın kazanılması nedeniyle Amerikan üniversitelerinde bilgisayar mühendisliği yerine iş idaresi ve finans dallarında eğitimi seçen Amerikalı öğrencilerin sayısının hızla yükselmesi ve başta Hintli olmak üzere yabancı mühendislerin fırsatların arttığı ülkelerine dönmesi ile yakın bir gelecekte BT alanında Amerika’nın ciddi bir iş gücü sıkıntısı ile karşılaşması hiç de sürpriz sayılmayacak.