Yuvanızın temelini ÇEKÜL Dükkan’da atın
Korona gölgesinden selam,
Görünen o ki, küresel koronavirüs derdimiz, sonbaharla birlikte azacak. Dilerim minimum kayıpla, maske takmak başta olmak üzere aklı selimle bugünleri aşarız. Neyse gelelim gündemime… Koronavirüs en büyük darbeyi her başlığında sanata vurduysa, bir dev darbeyi de eğitime indirdi. Öğrenciler şaşkın, ebeveynler çocuklarının eğitim sürecini yürütebilme çabasında. Her evde internet, her çocuğun bilgisayarı olmadığı gerçeğinden yola çıkınca gelecek neslin trajik durumu da aşikar oluyor. KoçSistem ise “Aile Saati” projesi eğitim ortağı AÇEV ile salgın sürecinde evde kalan, televizyon ve dijital ekranlar karşısında daha çok zaman geçiren çocukların, okulların başladığı bu dönemde teknolojiyi nasıl daha bilinçli kullanabilecekleri konusunda aileleri desteklemeye çalışıyor. KoçSistem ve AÇEV uyarıyor: “Aile bireyleri arasındaki iletişimin olumsuz yönde etkilenmemesi için ekranlar karşısında geçirilen sürenin, birlikte geçirilen ‘ekransız zamanlar’la dengesinin kurulması gerek.” Yeni normal olarak tanımladığımız bu süreçte çocukların ekran kullanımı düzenlenirken dikkat edilmesi gerekenleri paylaşmışlar. Ekran kullanımı düzenlenirken çocukların yaşları göz önünde bulundurulabilir, gelişimlerini destekleyecek eğitsel ve kaliteli programları izleyebilirler. Hatta programları ebeveynler de onlarla birlikte izleyebilir, programlar hakkında çocuklarla konuşabilirler. Çocukların hangi platformları, oyunları ve yazılımları kullandığı ve hangi sitelere girdikleri takip edilebilir. Ebeveynler de ekran karşısında çok fazla zaman geçirmeyerek çocuklara örnek olabilir, ailesel teknoloji kullanım kurallarını oluşturabilir ve çocukların belirli kurallara uyarak ekran karşısında vakit geçirmelerini sağlayabilirler. Hatta ‘Ekranları kapatalım’ zamanları da yaratılabilir.
Çocuklar için yaptığımız uyarıları, ebeveynleri için geliştirelim. Generali Sigorta, dijital dünyada asla paylaşılmaması ve gizlilikle korunması gereken bilgileri hatırlatmış: Adres bilgileri, ailesel bilgiler, banka ve kredi kartı bilgileri, hırsızlara ‘Buyrun gelin’ dememek için paylaşılmaması elzem olan tatil planları, ‘Benim şifremi kim ne yapsın ki?’ demeden tüm mevcut şifreler kişiselde kalmalı.
Microsoft Türkiye, Kodluyoruz ve Habitat Derneği’nin ortaklaşa yürüttüğü Geleceğini Tasarla programı kapsamında oluşturulan çevrimiçi öğrenme platformu geleceginitasarla.com açılmış. Platform; “dijital okuryazarlık, Office 365, bulut bilişim ve kariyer becerileri” alanlarında hazırlanan eğitim programlarını ücretsiz sunuyor. Platforma ek olarak, Microsoft Teams uygulaması üzerinden #evdekal ve #geleceginitasarla mottosuyla gerçekleştirilecek online eğitimler ve danışma saatleri de herkese açık ve ücretsiz olarak sunulacak.
HSBC Türkiye’nin Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Hackquarters işbirliğiyle sosyal fayda sağlayan start-uplara yönelik yürüttüğü ‘Sürdürülebilir Büyüme Programı’ kapsamında 5 start-up 6 aylık hızlandırma programı ile desteklendi. Hatırlatmadan olmaz, bu yalnızca Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) yönelik çalışmalar yapan start-up’ların kabul edildiği bir program. Türkiye genelinden 129 start-up’ın başvurduğu programda sosyal etki, inovasyon potansiyeli ve marka değeri kriterleri çerçevesinde değerlendirilerek programa katılmaya hak kazanan BlindLook, Ecording, Compose-it, Mana ve Mum.o birçok başlıkta kapsamlı bir eğitimden geçmiş. Start-up’lar için sektörel bazda yeni ticari fırsatlar yaratılmasına tam destek…
KoçSistem, Stevie Business Awards 2020’de bu yıl 9 farklı kategoride 3 altın, 2 gümüş ve 4 bronz ödülün sahibi olmuş. KoçSistem dijital yayıncılık ürünü Pixage, ‘Yılın İçerik Yönetimi Ürünü’ olurken Pixage Web Sitesi ‘Yılın Bilgisayar Servisleri Web Sitesi’ ve ‘Yılın Pazarlama Lideri” kategorilerinde altın Stevie’yi almış. KoçSistem, ‘Yılın Şirketi’ ve ‘Yılın Pazarlama Departmanı alanlarında da gümüş ödülü kucaklamış.
SOCAR Türkiye’nin çalışanlarının çocuklarına kariyer yolculuklarında katkı sağlamak hedefiyle başlattığı ‘Yeni Jenerasyon Gelişim Programı’ ise Stevie International Business Awards’tan 2 ayrı ödül kazanmış. Türkiye’de bir ilk olan program ‘Eğitim’ kategorisinde altın, ‘Çalışan Bağlılığı’ kategorisinde ise gümüş ödülün sahibi olmuş.
Güvenlik teknolojileri şirketi Sophos, 2020’de en iyi performansı gösteren ve Türkiye’nin de dahil olduğu Orta Doğu ve Afrika Bölgesi kanal iş ortaklarını ödüllendirmiş. Türkiye’den ödüle layık görülen Sophos iş ortakları şöyle: Yılın Distribütörü DMZ Bilişim, Yılın Teknoloji Distribütörü Komtera, Yılın İş Ortağı NFR Bilişim, Yılın Yükselen İş Ortağı Bilişim Küpü, Yılın Senkronize Güvenlik İş Ortağı LTS Bilişim Teknolojileri ve Yılın Bulut İş Ortağı DSTK Bilişim.
İyi şeylerden konuşarak haftayı tamamlayalım, hayat pahalılığı ve çeyrek altın fiyatlarına rağmen evlenmekten geri durmayan çiftlere seslenelim. ÇEKÜL Vakfı yeni evlenecek çiftleri, nikah davetiye ve hediyeler için online mağazası ÇEKÜL Dükkan’da “Mutlu Gün Ürünleri” bölümüne davet ediyor. Eğitimde fırsat eşitliğine desteği hedefleyen bir çağrı bu. Zira, doğa temalı nikah davetiyeleri, ayrıca konuklar için tohum topu ve bağış sertifikası ile devlet okullarında okuyan çocukların doğal ve kültürel miras konusunda eğitim almalarına destek veriliyor. www.cekuldukkan.org hedefimizde olsun bu vesileyle.
Haftaya sağlıkla buluşmak dileğiyle,