Yüzyıl sürecek araştırma
Google, çalışanına sağladığı hoşluklar yetmezmiş gibi, çalışma koşullarını daha da iyileştirmek amacıyla 100 yıl sürecek araştırmasının ilk bulgularını açıkladı: Meğerse, çalışanların bir kısmı, akşam işten çıktıktan sonra işi düşünmüyor, ama bir kısmı işle-özel hayatını içiçe yaşıyormuş.
Vallahi bravo! Google, “zaten” bilinen bir durumu bilimsel bir şekilde ortaya çıkartmış bulunuyor.
Google’ın uzun vadeli araştırmasının şık bir de adı var: gDNA. Kimliği açıklanmayan 4 bin kişi katılıyor.
Google İK, kısa vadede, çalışanın kendini daha iyi hissetmesi için neler yapılabilire bakacak. Aralarındaki “gizli” liderleri bulacak. Çalışanların, Google’ı bırakıp başka şirketlere gitmemesi için neler yapılması gerektiğini anlayacak. Yaşamdan memnuniyetin işe, işten memnuniyetin yaşama etkisini gösterecek.
Bu ilginç araştırmanın ilk iki yılındaki en önemli bulgu, hayatı iş olanlar ile hayatı iş olmayanlar arasındaki fark. Konuyu Harvard Business Review’da anlatan Google İK’dan Laszlo Bock’a göre çalışanların yüzde 31’i “işi işte bırakıyor.” Ama yüzde 69’u işi, özel hayatına taşıyor. Buna çare? Henüz yok. Ama Google Dublin bir deneme başlatmış: Akşam mesai sonunda (Google ve mesai??) eve giderken, e-cihazını ofiste bırakmaları istenmiş. Bunun adı da “Google’da Işıklar Söner.” Çok romantik bir girişim. 7/24 bağlantılı bir dünyada, acaba ne tür bir Google çalışanı e-cihazını ofiste bırakıp gider? Bunu da araştırsalar faydalı olur.