ZAMANA İHTİYAÇ VAR
GPRS ve EGPRS teknolojileri sayesinde verinin çevrimiçi karar destek sistemlerine aktarılmasının büyük ölçüde sağlandığını belirten Luna Satış Müdürü Levent Öztaş, 3G’ye geçişle ilgili şunları kaydetti:
“3G yatırımı ile ilgili tüm servis sağlayıcıların aynı ölçüde yatırım yapmadıklarını düşünürsek, Türkiye genelinde altyapının aslında tamamlanmadığını tahmin etmek çok zor olmaz. Bu arada 3G teknolojisinde altyapı dışında kullanılan cihazlarında bu teknolojiyi desteklemesi gerekiyor. Bu açıdan biraz zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.”
3G’nin avantajları artıyor
Endüstriyel terminal pazarında 3G’nin en büyük faydasının ses ve veri iletişiminin aynı anda yapılabilmesi olduğunuj belirten Mobisis İş Geliştirme Yöneticisi Mahmut Cenk Ünlü, “Hız olarak pazarda henüz bu kadar yüksek bant genişliği isteyen uygulama yok. Kurumsal PDA pazarında ise 3G vazgeçilmez bir özellik, kullanıcıların birçok farklı uygulamayı yanlarında taşıyabilmesini sağlıyor. Ayrıca son dönemde gördüğümüz diğer bir fayda şirketlerin WAN yapılarında 3G’yi yedek hat olarak kullanabilmesi. Karasal hatları yedeklemek için oldukça iyi bir alternatif olmaya başladı 3G” derken, Perkon Genel Müdürü Mehmet Köseoğlu ise şunları aktardı:
“Mobil çözümler her geçen gün yaygınlaşıyor, bu da beraberinde çözümlere yenilikler getirerek, rakiplerine göre şirketleri avantajlı hale getiriyor. Saha satış süreçlerinde nokta başına birim geçen zaman, mobil genişbant ile daha da azalmakta. Bu sahada ziyaret edilen müşteri sayısının artmasına ve buna bağlı olarak cironun yükselmesini sağlıyor. Saha servis süreçlerinde de fotoğraf ile tespitler, servis anında teknik dokümanların incelenerek hareket edilmesi, veriye daha hızlı ulaşılması gibi avantajlara olanak tanıyor. Merchandising, anket gibi uygulamalar da da aynı şekilde yükselen performans kendini gösteriyor. Kısacası mobil genişbant önümüzdeki günlerde kişisel kullanımın çok daha üzerinde ticari uygulamalarda kullanılacak” diyerek mobil teknolojilerin avantajlarına değindi.
3G’nin OT/VT sektörüne umulduğundan daha fazla hizmet edeceğini belirten Sempa Bilgi İşlem Genel Müdürü Nuray Ada, bunu şöyle açıkladı:
“Sevkıyat, mal kabul ya da sipariş alma gibi işlemlerde işin aksamaması ve anında olması kritik öneme sahiptir. Herhangi bir şekilde zaman kaybedilmemesi ve anında bilginin merkeze aktarılması gerekmektedir. 3G ile yerel bölgede herhangi bir yatırım yapmadan, sadece terminal üzerindeki 3G özelliği sayesinde bu işlem hem kolay hem de masrafsız oluyor. Ancak bu amaç doğrultusunda daha aktif kullanılabilmesi için 3G’nin hızla yaygınlaşması gerekmektedir.”
Univera Ürün Yöneticisi Emre Çelik de 3G teknolojisinin sağladığı bant genişliğine işaret etti. Çelik’e göre 3G ile EDGE teknolojisinin mobil uygulamalara kazandırdığı güveni artırmaya devam ediyor. Altyapıların daha sorunsuz ve hızlı olduğu gerçeği müşterilerin sahada zaman ve bilgi kaybetme endişelerini giderdiği için çevrimiçi uygulamaların sayıları gittikçe artıyor. 2010 yılından itibaren sahada çalışan her eleman bir mobil uygulama kullanmaya başlamış durumda. Bu uygulamaları sahada e-posta gönderip almadan, sahada çevrimiçi satış ya da servis gibi karmaşık uygulamalara kadar geniş bir yelpazede ele almak mümkün.
3G teknolojisinin uygulamalarda kullanıcılara esneklik getireceğini vurgulayan Vektör
Barkod ve Bilgi Teknolojileri Satış Müdürü Serdar İçağasıoğlu, “Daha önce EDGE ve GPRS bant genişliğiyle sınırlı olan uygulamalardaki kısıtlamalar 3G ile ortadan kalkıyor. Belki de ileride el terminali üzerinden video konferanslar, eğitimler ve görüntülü görüşmeleri yapılmaya başlanacak. E-posta içerisinde gelen büyük bir ek dosyası sahadan incelenebilecek, sahada çekilen videolar sahadan aktarılabilecek” dedi.
İçağasıoğlu, 3G teknolojisinin çalışanların sahada ayrı bir terminal, ofiste ayrı bir bilgisayar ile çalışma gerekliliğini ortadan kaldıran; çalışanların müşteriler ile sahada daha fazla zaman geçirmelerini sağlayabilecek bir teknolojik yenilik olduğunu belirtti.
3G teknolojisinin OT/VT sektörünün belkemiği olan kablosuz iletişime önemli katkıları olduğunu kaydeden Zebra Technologies Türkiye Ülke Müdürü Can Tolu, “Bundan sonra 3G’nin mobil uygulamalarımıza sağladığı faydaların artarak ilerleyeceğini düşünüyoruz. Artık yüksek hızlarda aktarımlar mümkün olduğu için kullanıcıların birincil tercihi mobil çözümlerimiz haline gelmiştir. 3G’nin yardımıyla bu alana olan taleplerin daha da artacağı görüşündeyiz” dedi.
Özellikle GSM servis sunucularının yaptıkları yatırımlarla 3G teknolojisinin şirketlere kurumsal kaynaklara sahadan daha hızlı ulaşma olanağı sağladığını vurgulayan Motorola Kurumsal Mobilite Satış Müdürü Tarık Ertuğrul, “3G teknolojisiyle şirketler uzaktan web üzerinden video bazlı eğitim gibi olanaklara kavuşurken sahada çekilen fotoğrafların ve video dosyalarının aktarımı daha da hızlanıyor. 3G teknolojisi gerçek hızlı veri aktarımı gerektiren uygulamalar için vazgeçilmez bir iletişim teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Sedna Satış ve Pazarlama Direktörü Daron Ermen ise şunları aktardı:
“3G teknolojisi ile birlikte çözüm ortaklarımızın mobil uygulamalarında çok önemli bir artış gözlemledik. WFAN yani ‘wireless full area networking’ cihazlara olan talep her geçen gün artıyor. Otomatik veri toplama sistemleri ile hatadan uzak çalışma ortamları oluşuyor. Otomatik veri toplama tedarik zincirinde verimlilik, doğruluk ve güvenlik sağlıyor. İşletmeler gelişen mobil teknolojiler sayesinde hatasız ve verimli çalışma süreçleri oluşturabiliyor.”