Zihinle çalışan dizüstü
Gece uyurken bile durmadan çalışan beynimizi, bilgisayar yönetmek için kullanmaya başlayacağız. Aslında, InteraXon adlı Kanada şirketi başladı bile. Henüz deneme aşamasındalar. Başa takılan bandana benzeri cihazla, beyin dalgalarını bluetooth’la bir bilgisayara aktarmayı başardılar. “Muse” (İlham) adlı cihaz şimdilik oyun yönetimine yarayacak görünüyor. Paris’te 4-6 Aralık’ta yapılan LeWeb etkinliğinde tanıtıldı.
InteraXon, cihazı geliştirmek için, küresel boyutta kitlesel fon toplayan Indiegogo’ya başvurdu. 150 bin Dolar arıyorlardı. Dünya onlara 237 bin 515 Dolar verdi. Para sorunu böylece çözülünce üretime başladılar. İlk “Muse”ler Haziran 2013’te 199 Dolara satılmaya başlanacak.
Sistemde temel ilke şu: Beynin ürettiği 4 temel dalga alfa, beta, teta, delta arasından, ilk ikisi bu işte yararlı. Beta, en dikkatli ve bilinçli olduğumuz sırada (saniyede 13-60 Hertz). Alfa, sakin ve rahat olduğumuzda (7-13 Hertz). Teta 4-7 Hertz’le uyur uyanıklık. Delta ise bilinç kaybı veya çok derin uyku halinde (0.1-4 Hertz).
“Muse” cihazı ilk iki dalgadaki frekans oynamalarını bilgisayara aktarıyor. Bu uygulama ilk değil. Aynı şirket, Kanada’da deneklerin, geceleyin ışıkları “sadece düşünerek” yoğunlaştırıp donuklaştırmasını da sağlamıştı. Giyilebilir bilişim denemelerinde, “sadece düşünerek” deneysel topları yürütmek, veya bilgisayara “komut” vererek eposta yollamak v.b. yapılmıştı. InteraXon bir adım daha ileri giderek, mevcut teknik bilgiyi gündelik yaşamda bilgisayara, kablo kullanmadan komut vermeye dönüştürüyor.