Zincir, git gide büyüyor
Girişimcilere maddi desteğin çok daha fazlasını sunan StartersHub, iş ortaklarının zenginleşmesi ile girişimcilere desteğinin kapsamını da artırmayı hedefliyor.
StartersHub, açılışını 12 Haziran 2015’te yaptı. Ama fikrin oluşumu biraz daha geriye gidiyor. Fikir babası olan Ersin Pamuksüzer, 2014 yılında Startupbootcamp İstanbul programını Türkiye’ye getirdikten sonra görüyor ki, üç aylık hızlandırma programları özellikle Türkiye ekosisteminde yeterli olmuyor. Startup’lara daha uzun vadeli destek yapısı gerek. “StartersHub, girişimcilere daha geniş kapsamlı ve uzun vadeli destek verebilmek amacıyla kuruldu” bilgisini veren StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, ana yatırımcıların MV Holding ve Gedik Yatırım olmasının yanında, başka nitelikli yatırımcıların da varlığına dikkat çekti. Startupbootcamp İstanbul Genel Müdürü Çiğdem Toraman şu eklemeyi yaptı: “Fonlama desteği önemli, ama Türkiye'de erken aşama şirketler için bunu sunan yapı sayısı az. Yola çıkarken Startupbootcamp Istanbul bizim için güzel bir tecrübe oldu. Yerli ve yabancı mentor ağı, eğitimler, iş geliştirme desteği için zengin bir network'ten yararlanabilmek önemli. Bunu daha ileri taşıyacak, şirketlerin büyümelerine destek sağlayacak sektör odaklı programlar da yapalım istedik ve seçtiğimiz sektörün uzmanı kurumlarla stratejik ortaklık yapmayı doğru bulduk.”
Bunun ilk örneği ise Game Garage. Dünyanın en büyük 10 oyun yayıncısı şirketinden biri olan Netmarble’ın Türkiye bacağı ile ortaklık kuruldu ve oyun geliştiren startup’lara yönelik Game Garage programı birlikte hayata geçirildi. “Yakın zamanda IoT, FinTech ve Büyük Veri alanında yine ortaklıklarla bir program başlatacak, bunu birçok küresel ve yerel marka ile yapacağız” diyen Ebru Dorman, şu bilgileri ekledi: “Onların teknik, iş modeli, pazar bilgisi ve pazara sunum konusundaki destekleri çok kıymetli olacak. Birebir çalıştığımız bir hukuk büromuz hukuki desteği girişimcilere sunuyor ve onları bilgilendiriyor. İK’da da, mentor ağımızda da benzer desteği alıyoruz. Bazı konularda ise tamamen kendi içimizdeki ekiple çalışıyor, programa özel bir program direktörü seçip konumlandırıyoruz.” İşte detaylar:
Nasıl bir yatırım yapınız var?
Ebru Dorman: Yatırım yapacağımız şirketlerin arayışı iki yönlü oluyor. İlk adım bize başvuranlar, ikincisi de bizim pazarı araştırarak bulduklarımız. Proaktif olarak hem yurt içi hem yurt dışında şirketleri inceliyoruz. Bu yıl Startupbootcamp Istanbul dahilinde, yani tek bir program için 223 farklı şehirden 800’ün üzerinde başvuru aldık. Bunların yüzde 75’i yabancıydı. StartersHub'ı kurarken İstanbul'un bölgenin girişimcilik üssü olmasına destek olma amacımız da vardı. Daha ilk senemizde bu yönde iyi yol aldık. Programlara aldığımız şirketlerin önemli bir bölümü yabancı. Programlardan çıkan şirketlere StartersHub olarak 250 bin dolara kadar ek yatırım yapabiliyoruz. Bu fonlama turlarında çoğu zaman yanımızda ortak yatırımcılar oluyor. Programımıza katılmadan, direkt yatırım amaçlı gelen girişimler de var. Bunlarda seçici davranıyor ve zaman zaman bünyemize katıyoruz. Bunun ilk örneği ‘Longi’ isimli girişim.
İstanbul’dan böyle bir program küresel yapıya kavuşabilir mi?
Çiğdem Toraman: Evet, bir Silikon Vadisi olmasa bile İstanbul’un kendine has bir girişimcilik üssü olabileceğine inanıyoruz. Örneğin B2B iş yapan bir girişimciyseniz İstanbul'un birçok küresel şirketin bölge merkezini barındırması önemli fırsatlar yaratabilir. B2C’de ise büyük bir nüfus var burada ve mobil penetrasyon, teknoloji kullanım yetkinliği yüksek. Dolayısıyla kendinizi kanıtlamanız için de burası harika bir pazar.
Hangi alanlarda faaliyet gösteren şirketleri tercih ediyorsunuz?
Ebru Dorman: Teknoloji odaklı ve küreselleşme potansiyeli olan girişimleri tercih ediyoruz. Yani, sadece hobi gibi iş yapan bir girişimci önceliğimiz değil.
Girişimleri kimler seçiyor? Seçici kurul ne gibi kriterlere göre oluşuyor?
Ebru Dorman: Alınan başvuruların ön eleme süreci var. StartersHub ekibi, programa gelen başvurular arasından 20-25 girişimi İstanbul’a ‘Selection Days’ seçim günlerine davet ediyor. Girişimciler burada sunumlarını hem StartersHub ekibine ve yönetim kuruluna hem mentor ağımıza yapıyor. Şirketleri dinledikçe, onların da görüşlerini alıyor, yatırım komitemizde 20-25 şirketten hangi 10 tanesini programa davet etmek istediğimize karar veriyoruz. Tüm paydaşlar bu seçimlerde rol oynamak üzere davet ediliyor. 200’ün üzerinde mentorumuz var ve doğal olarak hepsi orada olamıyor, ama 70-80 arası mentor iki gün boyunca bu sürece katılıyor. Normalde bu sürecin ardından seçilmiş ekipler, programa 3 ay süre ile StartersHub’da devam ediyor. Ancak bu yıl Startupbootcamp İstanbul için değişiklik yaparak, programı 3+3 olarak 6 aya çıkarttık. Bunun ilk 3 ayı internet üzerinden, online video konferans ile dünyanın dört bir yanından mentor’ları girişimcilerle buluştururken, ikinci 3 ayda ekipler StartersHub’a gelerek yüz yüze iletişim kurabilecekleri ve çalışabilecekleri ortama sahip oluyor. Bu sürecin sonunda ise girişimcilerin aldıkları eğitimler ve yapılan çalışmalar sonunda ulaştıkları son noktayı yatırımcılarla paylaştıkları Demo Day etkinliğini düzenliyoruz.
Mentorlar nereden?
Çiğdem Toraman: Daha çok Türkiye’den, ama yabancı mentor’larımız da var ve onlarla Skype görüşmeleri yapıyoruz. Yerli ve yabancı mentor’lardan beklentimiz; uzmanlık alanlarında paylaşım yaparak veya bağlantılar sağlayarak girişimcilerle destek olmaları.
Gedik Yatırım bu çalışmada nasıl bir role sahip?
Çiğdem Toraman: Erhan Topaç ve Onur Topaç ile çalışıyoruz. Bizleri bir araya getiren Ersin Bey’di. Böyle bir yapıyı kurmaya karar verdiğimizde, bunu en hızlı nasıl kurarız diye düşünürken, Gedik Yatırım’ın bir girişim sermayesi yatırım ortaklığı yapısının halihazırda olduğunu öğrendik ve bu yapı üzerinden hızla operasyona başlayabiliriz dedik. Sonra bünyemize diğer küçük ortakları, yani nitelikli yatırımcıları aldık. Bahçeşehir Üniversitesi de bu yapıdaki yatırımcılardan biri ve önemli destekleri oluyor. Bir de eğitim programımız var.
Eğitim programları nasıl bir içeriğe sahip?
Ebru Dorman: Girişimciler program boyunca belli nosyonları öğrenme imkanı buluyor. Önce ‘yalın girişim’ ile başlıyoruz. Bu; doğru ürün, doğru hedef kitle analizini sürekli yapmayı içeren bir süreç. Girişimcilerle yaptığımız tüm fikir alışverişleri önemli ve bu paylaşımlarla eğitim programımızdaki başarılar da şekilleniyor. Kriterlerimiz de var.
Nasıl kriterler bunlar?
Ebru Dorman: Sonuçta bir destek verirken, karşı taraf bunu almaya sıcak bakmıyorsa o zaman ilerlemenin anlamı yok. Dolayısıyla girişim ne kadar cazip olursa olsun, girişimci açık görüşlü ve “coachable” olmaz ise bünyemize katmıyoruz. Örneğin geçen sene yabancı bir girişimimize doğru biçimde kendini geliştiremediği için ‘kendini değiştiremezseniz bu iş olmaz’ dedik. ‘Yok biz değiştirmeyeceğiz’ dediler ve onlarla bağımızı kopardık.
Girişimciye sunulan desteği artırmak hedef
Bu yıl Ağustos ayı başında başlatılan Startupbootcamp Istanbul programına ek olarak, IoT, FinTech ve büyük veri konularını barındıran bir program daha yapma planı var. Bir sonraki aşamada Game Garage programının da ikincisi lanse edilecek. Geçen yılki girişimleri iyi bir noktaya getirebilmek ve ekosistemdeki bağları devamlı güçlendirmek de öncelik. Mentorlara yönelik yarım günlük eğitim çalışmalarının kapsamını genişletip standart yapıya kavuşturmak da hedefleniyor. Bunun için yurtdışından üniversitelerle görüşmelerle özel bir program planlanıyor. Mentorlara nasıl standart bir model kurma çalışması varsa, mezunlara yardım için sistem kurma çalışması da var. Bu konuda hazır bir sistem olmadığı için mentorlar ve akademisyenlerin desteğiyle bir modeli yaratma planı var. Başarılı şirket başına girişimlere 250 bin dolara kadar yatırım yapma öngörüsüyle bütçe oluşturuldu. Ama bu girişimlerin büyük bölümü bir sonraki yatırım aşamasında yine fonlama ihtiyacı yaşıyor. Dolayısıyla ‘daha büyük rakamlarda yatırım yapabilecek fon haline gelme’ düşüncesi hakim. İki ana kurumsal yatırımcı MV Holding ve Gedik Yatırım’ın yanında, diğer yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılarla daha büyük bir fon haline gelip, daha büyük rakamlar yatırabilir olmak isteniyor. Bu fonun daha büyük meblağlarla yatırım yapabilecek büyüklükte olması ise zaman meselesi.