Zirvede buluşalım!
4. Ekonomi Devrimi’nin sözde kalmaması, halihazırda yeniden şekillenen ekonominin geleceği ve atılması gereken adımları, izlenmesi gereken stratejileri paylaşmak için buluşma noktası Bilişim Zirvesi ’17! Zirve bu yıl ‘Dijitalleşmeye Giden Yolun 17 Yapıtaşı’ felsefesi ile yerli ve yabancı katılımcılarını buluşturacak. 2017’de 17’inci yaşını kutlayan Bilişim Zirvesi, 17 farklı temayı ‘Rekonomi’ mottosuyla ele alacak. Gündemdeki konuları değil, her yıl olduğu gibi geleceğin gündemini tartışma önceliği ile Bilişim Zirvesi, 7-8 Kasım’da… Etkili sponsorların desteği ile zirveye geri sayımda son haftalarda en güncel bilgilere, yenilenen bilisimzirvesi.com.tr sitesinden ulaşmak mümkün.
Türkiye’de bilişim sektörünün ve kamunun, küresel uzman isimlerle öncelikli ve rakipsiz buluşma noktası olan Bilişim Zirvesi 2017 için geri sayım sürüyor. 7-8 Kasım 2017 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan zirvenin bu yılki tema başlığı ‘REkonomi: Yıkıcı ve Yenilikçi Dijital Ekonomi’ olacak. Bu yılın konsepti ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun, sahip olduğu kapsamı yıllar boyu sürekli zenginleştiren Bilişim Zirvesi’nin böylece güncel içeriklerle hem özel sektör hem de kamu için ‘gündem belirleyen’ bir etkinlik olduğunun altını çizdi.
Bilişim Zirvesi 2017; bu yıl bireyler, şirketler ve ülkeler olarak dijital ekonominin gelişimi paralelinde geleceğe nasıl hazırlanmamız gerektiğini işleyecek. ‘Yıkıcı’ ifadesiyle nasıl ‘yenilikçi’ kavramların oluşabildiği, dijitalin nasıl ‘yıkıcı yenilikçi’ bir kaldıraç olduğu, bilişimin temelinde yatan ekonomi tepe başlığında detaylarına inerek literatüre bu yıl da yeni bir kelime kazandırılıyor: ‘REkonomi’. 200'e yakın yerli ve yabancı konuşmacıyı ağırlayacak zirvede kamudan üst düzey isimler, yurtdışından yetkin kişiler konuşmacı olarak zirvede yer alacak. Sektör STK’ları da bu yıl zirvede daha fazla rol alacaklar.
Dijitalleşme zincirinin halkası olma vakti
Neslihan Aksun’un da dikkat çektiği gibi, internet ve mobil teknolojilerin öne çıktığı bir ‘dijital ekonomiyi’ konuşuyoruz. “Geçen yıl Bilişim Zirvesi’nin mottosu ‘Dijital Evrim’ idi, artık dijital ortama uyum zorunluluğu var” açıklamasını paylaşan Aksun, ekledi: “Bu düşünceyle biz de bir adım öteye geçiyor ve ‘dijital ekonomi’ diyoruz.”
Rota çizme ve rehberlik yapma önceliği ile Bilişim Zirvesi, BThaber Şirketler Grubu’nun yıllara dayanan deneyimi ile gündemi belirleme yetkinliğini buluşturuyor. Aksun, şöyle devam etti:
“‘Yıkıcı’ kelimesinin tüm taraflar tarafından taşıdığı anlamla benimsenmesi lazım, çünkü bu olumsuz bir kavram değil ve bunun tüm kesimlere iyi ve doğru anlatılabilmesi gerek. ‘Disruptive’ kelimesini Türkçeye çevirdiğinizde olumsuz, yıkıcı bir anlam ortaya çıkıyor. Oysa, hele de içinde yaşadığımız dönemde bu anlam ‘ezberbozan’, hatta bu bile tek başına yeterli değil. Üretim başta olmak üzere perakendeden finansa, eğitimden sağlığa hiçbir sektör kendini bu ‘dijitalleşme geleceğinden’ soyutlayamayacak. Dijital ekonomi; kendi dijital ekosistemini oluşturup, yine kendi içinde bir iletişim yapısına hayat verecek ve sürekliliği olan bir etkileşim tüm sektörlerde hakim olacak. Bu zincirin bir halkası olmayı başaramayan şirketler ise yok olacak. Dolayısıyla Bilişim Zirvesi 2017, bu gelişim konusunda ipuçlarını paylaşmak adına çok önemli.”
İki güne iki farklı açılış konsepti
Bilişim Zirvesi 2017’de her iki günün de ayrı açılış programı olacak. 7 Kasım’da keynote’ların boy göstereceği bir açılış programı, ikinci gün ise kamunun ağırlanacağı bir açılış programı söz konusu. Her iki günde de bu açılışların hemen ardından ana salonlar ‘Özel Tema Projeleri’ ve “Teknoloji Platformları” başlığındaki tema konularına ait sunumlarla paralel salonlar ile katılımcılarını ağırlayacak. Bilişim Zirvesi 2017’de güncel başlıklar, dikkatli biçimde seçilerek ‘Özel Tema Projeleri’ni oluşturdu: Dijital Ekonomiye Hazırlık ve Türkiye’nin Dijital Ekonomi Vizyonu, Yenileşme ile Rekonomi, Yıkıcı Yenilikçi Teknolojiler ve Sistem 9 Medya’nın sponsorluğunda Dijital Liderler ve Türkiye’nin Dijital Üretim Stratejisi. Bu başlıklarda ana salonda düzenlenecek oturum programları, yerli ve yabancı uzman isimleri bir araya getirecek, örneğin; ‘Yıkıcı Yenilikçi Teknolojiler ve Dijital Liderler’ başlığının altında sektörlerinin değerli isimlerinin panelist olarak yer alacağı farklı oturumlar ziyaretçileri bir araya getirecek.
Kapsamlı Teknoloji Platformları’nı kaçırmayın
Teknoloji Platformu konseptini, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Bilişim Zirvesi’ne taşıyacaklarını hatırlatan Aksun, “Burada da birbirinden farklı alt tema konu başlıklarımız var, ama temelde bu konuların hepsi birbiri ile ilintili, hepsi kendi konu ve sektörüyle alakalı olup bu eksende ilerleyecek konular” vurgusunu yaptı ve eklemeden geçmedi: “Tüm bu başlıkların çıkış noktası ise ‘REkonomi’.”
‘Kurumsal Dönüşüm Platformu ile Dijital Verimlilik Platformu’; ERP Komite ve Kurumsal Dönüşüm Platformu ile birlikte hayata geçirilecek. ‘Veri Yönetimi Platformu’ Platin Sponsoru Amazon ve Redibex olurken, Altın sponsorluğu Bilişim A.Ş. ve Cesa, Gümüş sponsorluğu AIMS Analitik ve Tmaxsoft, Bronz Sponsorluğu Radore üstlenecek. ‘Dijital IoT Devri’ başlıklı platformun Platin sponsoru Netaş, Altın sponsoru Trio Mobil, Gümüş sponsoru Software AG, Bronz sponsor ise Maxwell ve Sistematik OTVT. Panasonic’in Altın sponsoru ve Metrobi’nin Bronz sponsoru olduğu ‘Yeni Dünyada Mobil Dönüşüm’ başlıklı platform buluşmasında hem mobil teknolojiler hem mobil perakende ve pazarlama ele alınacak, sektörel spesifik uygulamalar gündeme gelecek.
“Akıllı Enerji Yönetimi’ başlıklı platform, alt konu başlıkları olan yenilenebilir ve sürdürülebilir akıllı enerji yönetimi, akıllı enerji ağları, IoT ile enerji verimliliği, teknoloji yatırımlarında enerji verimliliğinin rolü, çevreci teknolojileri içerecek. Platin Sponsorluğu Medyasoft’un ve Gümüş Sponsorluğu da E-Güven’in üstlendiği ‘Dijital Finans Teknoloji Platformu’, Blockchain ve bankacılıkta yarattığı devrim, fintech’ler ve dijital uygulamalar gibi gündemdeki başlıklar ele alınacak, kripto para sistemleri, mobil ödeme yapıları da gündeme gelecek. ‘Akıllı Yaşam Platformları’ isimli tam günlük bir platform da olacak ve bu ana konunun altında 4 tane minik platform işlenecek: Yeni Nesil Kentler, Birbirine Bağlı Araçlar, İnternet Bağlantılı Evler ve Akıllı Doğa isimli platformlar zirvede “Akıllı Yaşam Platformları tepe başlığında incelenecek. Bu buluşmalarda geleceğin şehirleri, akıllı yaşam alanları, kendi kendin yöneten sistemler, birbirine bağlı araçlar ve yeniden tanımlanan otomotiv sektörünü, mobil teknolojiler ile akıllı tarım ve hayvancılık sektörünü panel ve sunumlarla detaylı biçimde ele alınacak. Etiya’nın Platin sponsoru olduğu ‘Yapay Zeka Teknoloji Platformu’ başlığında Gelecekhane ve kurucusu Halil Aksu işbirliği ile yapay öğrenme, öğrenme algoritmaları gibi başlıklar konuşulacak. ‘Robotik Teknolojiler Platformu’nda da Gelecekhane desteği kendini gösterecek ve sanal gerçeklik, robotlar, geleceğin meslekleri, endüstriyel robotik sistemler, düşünebilen insanüstü bilgisayarlar, Türkiye’de robot üretimi ve robot sanayii gibi farklı konu başlıkları var. ‘Yapay Zeka Teknoloji Platformu’ başlığında ‘Korkutan Yapay Zeka mı? Sorun Çözen Yapay Zeka mı?’ sorusuna yanıt aranacak, ‘Dijital Güvenlik Teknoloji Platformu’ ise Sonicwall, Totolink ve Adeo sponsorluğunda hayata geçirilecek. Sonicwall’un platin sponsorluğunda gerçekleşecek olan temada entegre akıllı güvenlik ve dijital dünyadaki yeri ele alınacak, ‘Güvenlik 4.0’ konsepti başlığında dijital felaketler, yeni nesil siber tehditler, ulusal siber güvenlik politikaları gündeme gelecek. ‘Dijital Sağlık Ekonomisi Teknoloji Platformu’ Platin sponsoru Hitachi olurken, Bwise kurucu ortağı Dr. Cenk Tezcan ile zenginleşen içerik; dijital sağlık, sağlıklı yeni nesil ekonomisi, dijital sağlık politikaları, dijital hastaneler, kişiselleştirilmiş sağlıkta yeni boyut, yasal düzenlemeler, veri güvenliği, dijital sağlık teknolojileri ve önleyici sağlık hizmetleri gibi detaylı bir içerik bu platformda da katılımcıları bekliyor.
BerqNet – Logo Siber Güvenlik, Bilkur, Coolatform, Demsistem, MobilTrust, PaperWork, Vector ve Quadro Türkiye ise etkinliğin diğer sponsorları arasında yer almakta.
–STK’lar ve bilişim medyası zirvede!
Bilişim sektörü STK’ları her yıl olduğu gibi, bu yıl da Bilişim Zirvesi’nde etkin rol alacak. Ayrıca, Bilişim 500 başlığında 2016 sonuçları paralelinde ödüllerin verildiği etkinlikte olduğu gibi, Bilişim Zirvesi 2017’de de bilişim sektörü gazetecileri ile birlikte farklı bir çalışmaya imza atmak hedefleniyor. “Sektör sorunları da, teknoloji de konuşulsun nereden nereye geldiğimiz ele alınsın istiyoruz. Çünkü bu gelişim sürecinin en doğru takipçileri onlar” yorumunu yapan Neslihan Aksun, şöyle devam etti:
“2000 yılından beri Türk iş dünyası ile teknoloji ve bilişim sektörünü bir araya getiriyoruz. Ülkenin ve bölgenin lider iş dünyası etkinliği olan bu zirve akademisyenlerden küresel yatırımcılara birçok farklı kesim tarafından yakından takip ediliyor. Zirvede daha önceki yıllarda, hatta son olarak 2016 yılında olduğu gibi bu yıl da davetli olan Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın açılış protokol konuşmalarını yapmasını bekliyoruz. Yurtdışından seçkin keynote konuşmacıları da etkinlikte yer alacak.”
Türkiye BT sektörünün ortak değerleri
Son dönemde ‘bilişim zirvesi’ adını kullanarak birçok etkinliğin yapıldığını belirttiğimiz Neslihan Aksun, bu isim taklidini şu sözlerle değerlendirdi:
“Biz bunlara üzülmüyoruz açıkçası. Bu, bazılarına göre dezavantaj olabilir, ama bize göre değil. Çünkü bizi, yaptığımız işleri ve teknolojiyi bizden bağımsız takip eden ve bu yönüyle hedefimiz olan kitle zaten kimin ne iş yaptığını, nasıl yaptığını biliyor. İlla bir dezavantaj denilecekse, şunu söyleyebilirim: Kasım ayında yapılacak bir etkinliğin konusunun 1 yıl önce Aralık ayında duyurulması, tanıtım çalışmalarının başlaması. Ama böyle bir iş için de ancak 1 yıl öncesinden çalışmaya başlayarak başarı elde edilebilir. Bizim 2018 yılı etkinlik takvimimiz belli şu anda mesela. Hangi illerde BTvizyon, hangi konularda Teknoloji Platformu buluşmalarına imza atacağımız net ve sponsorlarımız satın almaya başladı bile. Katılımcılar da bilisimzirvesi.com.tr sitesinden takip edip gördükçe etkinliklerimize online kayıt olmaya başladılar. İşte bu nedenle isim taklidi yapan etkinlikler bizim için dezavantaj değil. BThaber Şirketler Grubu olarak sektör ve gündem bazında doğru ve net ayrıştırmalarımız var. Bu kamu ve özel sektör nezdinde bir ihtiyaç. Bilişim Zirvesi, haftalık BThaber Gazetesi, Bilişim 500 ürünlerine sektörün ihtiyacı var ve bunlar artık lüks değil, zorunluluk. Özel sektör ve kamunun bu yapıyı yıllar içinde ne kadar güçlü benimsediğini görmek bizi gururlandırıyor. Grup Başkanımızın da devamlı altını çizdiği gibi Bilişim 500, BThaber ve Bilişim Zirvesi bize göre Türkiye BT sektörünün ortak değerleri ve bu konsepte sahip çıkmak gerek.”