Zirvemiz, yine zirvede!
Yılın son mektubundan merhaba,
Bu mektubuma her yıl keyifle ilmek ilmek işlediğimiz ve çılgınca yorularak tamamladığımız, tüm tarafların övgüsü ile gururlandığımız Bilişim Zirvesi ile başlamak istiyorum. Her yıl düzenlenen CIO Türkiye 2020 yarışmasında bu yıl 12 tarafsız jüri tarafından yapılan seçimlerde Bilişim Zirvesi de 2020 yılının “En iyi BT Sektör” etkinliği seçilmiş. Malum olduğu üzere 2021 için çalışmalara zaten başladık, bu ödül ve etkinliğimizin takdiri bizim için büyük bir gurur ve motivasyon kaynağı.
Gelelim son mektubun diğer gündem başlıklarına… Roche Diagnostik Türkiye ve Türk Eğitim Derneği (TED), Ankara ve İstanbul’daki devlet okullarında öğrenimlerini sürdüren TED Tam Destek Burslu lise öğrencileri ve ailelerinin sağlığa erişim konusunda farkındalıklarını artırma amacıyla “Eğitimle Sağlıklı Gelecek” projesini hayata geçirmiş. İçeriği TED tarafından öğrenci ve velilere yönelik gerçekleştirilen ihtiyaç analizi ışığında oluşturulan projenin online eğitimleri başlamış. Proje, 2020-2021 öğrenim yılı boyunca, katılımcıların sağlığa erişim konusunda farkındalıklarını artırmayı hedefliyor.
Koronavirüs tüm dünyayı allak bullak etti ama teknoloji girişimlerine yönelik yatırımcı ilgisini de beraberinde getirdi. İşte bu nedenle küresel melek yatırımcı ağı Keiretsu Forum Türkiye yılı yatırım rekoruyla kapatıyormuş. Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, “Türkiye’de 2020 yılında özel şirketlerin kurduğu girişim sermayesi yatırım fonları ve melek yatırım ağları girişim ekosistemine büyük destekler verdiler. Bu örneklerin artması, yatırım fonlarının fonlarını büyütmeleri ve verilen desteklerin artmasıyla birlikte teknoloji alanında yaşanacak gelişmelerle, 2021’de ülke olarak hedeflerimize ulaşmamız hızlanacaktır” demiş, ki neden olmasın?
Vodafone Grubu, iklim değişikliğiyle mücadele için yaptığı çalışmalarla çevreci ve global kuruluş Karbon Saydamlık Projesi’nden (Carbon Disclosure Project-CDP) tam not almış. Vodafone, iklim değişikliği uygulamaları ve şeffaf yaklaşımı ile CDP’nin prestijli “A” Listesinde konumlanmış ve Vodafone Grubu’nun bu başarısına Vodafone Türkiye de çevre çalışmalarıyla katkıda bulunmuş.
KPMG Türkiye ise ilk kez hazırladığı sürdürülebilirlik raporunu tamamlamış ve karbon ayak izini nötrlemiş. Şirket içinde gönüllülüğü teşvik amacıyla İklim Savaşçıları Ağı da kurulmuş. Avrupa ve Asya’daki KPMG ekiplerinden gönüllülerin de yer aldığı İklim Savaşçıları Ağı ile iklim değişikliği ve diğer çevre sorunlarına dikkat çekerken, bu alandaki STK’lara kaynak sağlamayı amaçlayan etkinlikler de gerçekleştirilmiş.
Sana bu sayfalarda daha önce de anlatmıştım Vaillant Türkiye’nin Küçük Akbabaları Koruma Projesi’ni. Vaillant Türkiye’nin, Doğa Derneği işbirliğinde küçük akbaba popülasyonunu artırma hedefiyle 2015 yılında hayata geçirdiği projenin 2020 çalışmaları, alınan olağanüstü önlemlerle pandemi döneminde de devam etmiş ve işte sonuç: Mersin’de 2017 yılından bu yana yürütülen çalışmalar kapsamındaki 2020 sayımlarında 268 birey küçük akbaba gözlemlenirken, olası tehlikelere karşı koruma ve farkındalık projeleri de hayata geçirilmiş. 2021 ve sonrasında da başarılı sonuçları seninle paylaşmak hedefim.
Dünyanın dört bir yanındaki üniversite öğrencilerinin iklimle ilgili mevcut ve potansiyel risklere çözümlerini sundukları küresel yenilikçilik yarışması Ericsson İnovasyon Ödülleri’nde Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) tarafından oluşturulan Methaneligent takımının, fotosentezden esinlenerek metan gazından elektrik üretilmesini öneren projesi, 2 bini aşkın rakibi geride bırakarak yarı finale kalmayı başarmış. Sigortacılıkta hayatı kolaylaştıran dijital teknolojileri desteklemek amacıyla 2017 yılından bu yana Hackathon yarışmaları düzenleyen Anadolu Sigorta’nın, bu yıl 4’üncüsünü organize ettiği Datathon Challenge isimli görüntü işleme yarışmasında final gerçekleşmiş. Anadolu Sigorta’nın paylaştığı veriler ile görüntü işleme konusunda analitik becerilerini kullanarak en doğru tahmin modellerini oluşturan 70 yarışmacı, 270 farklı model denemesine imza atmış. Yarışmada Ahmet Erdem birinci olurken, TEF isimli Mehmet Emin Öztürk, Tuna Han, Salih Meral ve Fatih Öztürk ekibi ikinci, Clown ekibinin üyeleri Anıl Öztürk, Mustafa Burak Günel ekibi ise üçüncülük ödülü kazanmış.
Gençler İçin İyilik Derneği, ilk projesi olan “Geleceğimin Sorumluluğu “Yaşam Sanatı” proje yarışması için başvuruları almaya başlamış. Hazırlanacak projelerin 20 Ocak 2021 tarihine ve saat 18:00’e kadar info@genclericiniyilik.com e-posta adresine gönderilmesi gerekiyor. Sonuçlar ise 8 Şubat 2021 Pazartesi günü, Gençler İçin İyilik sosyal medya hesaplarından açıklanacak. Koçtaş, IDC tarafından düzenlenen ‘Dijital Dönüşüm Zirvesi 2020’de 2 ödüle layık görülmüş. Çoklu Kanal Deneyimi İnovasyonu (Omni Experience Innovator) kategorisinde “Ustabilir” uygulaması birincilik ödülünün, Self-Servis Cepte Ödeme platformu ise ikincilik ödülünün sahibi olmuş.
Bu haftaya, pardon yıla noktayı geride kalan 53 yılın ardından Ar-Ge ve inovasyon yetkinlikleri, yerelde ve küreselde attığı adımlarla hala çok genç olduğunu gösteren Netaş ile koyuyorum. Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Netaş, 53 yıllık tarihini bir kitap ve belgeselde toplamış. “Zoru Başarmak, 10 Bin Kişinin Yolculuğu; Netaş” başlığı ile yayınlanan kitap, Osmanlı’dan günümüze iletişim teknolojileri alanındaki gelişmelere de ışık tutuyor. Gazeteci – yazar Rıdvan Akar’ın araştırmalarından yola çıkarak kaleme alınan kitaba bir belgesel film de eşlik ediyor.
Her açıdan çok daha iyi bir yılda buluşmak dileğiyle,