Ziyaretçileriniz müşterileriniz olsun
E-alışveriş sitelerinde ziyaretçi memnuniyetini artırıp onları sitede birer alışverişçi haline getirmek, SOCIAPlus’ın temel önceliği.
Türkiye’de e-alışveriş sitesi çok, bu sitelere yönelik ilgi de yoğun. Ama bazı fark etmedik sorunları da olabiliyor bu sitelerin. Mesela çok alakasız bir buton çalışmıyor. Ama içerde bu fark edilmediği için çözüm de üretilmiyor, sonuç da müşteri memnuniyetsizliği olarak kalıyor. “Bizim prematüre sektör, prematüre uzmanlarını doğurdu” yorumunu yapan Hande Çilingir, yarattıkları SOCIAPlus yapısını anlattı. Sitedeki slogan hedefi net ortaya koyuyor: ‘Sitede daha çok ziyaretçiyi alışverişçiye dönüştürün.’ İlk girişimlerinden 2011 yılında çıkış yapan Hande Çilingir, çıkışın ertesi günü ekip arkadaşlarıyla bu yapı için proje geliştirmeye başlamış.
E-ticaret sitelerinin sorunlarına çözümler sunabilecek araçlar geliştirip satma hedefiyle yola çıkan ekip, problemlerin neler olabileceğini detaylı olarak araştırmış ve böylece Çilingir’in tabiriyle ürünler ortaya çıkmış. “Bir alışveriş sitesinde benim hiç satın almadığım bir ürünün reklamını açılış sayfasında göstermeniz sayfadan çıkmamı hızlandırır” örneğini paylaşan Çilingir ekledi: “Bizim yaptığımız da bu araçlarla kişiselleştirilmiş sayfalar sunmak. Bir ürün veya hizmet satın almak isteyen her bir kişiye doğru yerde doğru sunum yapmak, doğru içeriği göstermek. Bu çalışmamız TÜBİTAK destekli. ”
İngiltere ve Rusya adımları atıldı
2012 yazında 9 ürünle çıktıklarını, ilk yatırımı Galata Business Angels’tan aldıklarını söyleyen Çilingir, 9 ay içinde Türkiye’de 60 farklı partnere, yani alışveriş sitesine ulaştıklarını vurguladı. “Buna Türkiye’nin önde gelen e-ticaret siteleri de dahil” bilgisini veren Çilingir, şunları söyledi:
“Kullanıcıların farklı ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına doğru zaman ve doğru yerde kullanıcıya doğru içeriği gösterebilecek, bunu yaparken de sosyal verilerle beslenebilecek ürünler bunlar. ‘Kişiselleştirme’ ürünlerimizin sadece bir parçası. Ekibimiz zamanla genişledi ve beş kurucu ortak olarak bu ‘takım stratejimiz’ bizi bugünlere getirdi. Planlarımız içinde 2013’te yurtdışı açılımları vardı. İlk temaslarımızı İngiltere’de yaptık. Ardından Rusya geldi. Burada ofislerimiz var ve işe alımlar yaptık. Yurtdışında da partnerlerimiz var. Üç ülkede 90’ı aşkın partnere, yani e-ticaret sitesine ulaştık. Kısa vadede bu iki ülkeye konsantre olmak istiyoruz. Çünkü ikisi de yüksek potansiyelli ve kendine has, zorlu pazarlar. Arkasından uzun vadede bir Ortadoğu planımız var.”
Sitenin net analizi ortaya konuluyor
E-ticaret sitelerindeki genel sorun kullanıcıların sepet sayfasında siteyi terk etme oranının yüksekliği ve Çilingir’e göre, bu aslında küresel bir sorun. Siteye kullanıcı çekmek bir derece kolay. Asıl önemli olan ise ziyaretçiyi ‘satın alan’ kişiye dönüştürmek. Çilingir’in araştırmalara dayanarak verdiği bilgiye göre, bir siteye giren 100 kişiden 97’si satın almaya dönüşmüyor. Burada partnerin sorununa çözüm için önce detaylı bir analiz süreci izleniyor. “Partnerimizin sorunlarını onlara danışmanlık vererek analiz ediyoruz” diyen Çilingir, şu detayları paylaştı:
“Ziyaretçinin sayfada kalış süresi ortalama ne kadar, kaç dakika geçerse bu kullanıcının gitme ihtimali yüksek? Tüm kullanıcı davranışlarını izleyip ‘o kullanıcı ne ister, ona neler sunmak gerek, hangi sayfada kullanıcının karşısına ne çıkarmalı, nasıl bir içerik bu kullanıcıyı satışa döndürür’ başlıklarını, partnerin ihtiyaçlarına göre analiz ediyoruz. Aylık planlamalar ve aylık hedefler koyuyoruz. Düzenli olarak toplantı yapıyor, sorunlarını ne kadar iyileştirdik, analizlerle, yatırım ve sonuçları ile ortaya koyuyoruz. Partnerimizi bu şekilde güncel ve sağlam verilerle besliyoruz. Böylece satışlarını 2-3 kata kadar artırdıklarımız, bir sayfadan çıkış oranlarını yüzde 25-30 arasında azalttıklarımız, kampanya dönüşüm oranlarını 2-3 kat artırdıklarımız oldu. Böylece bu yapıya ilgi de artıyor. Ürün ve hizmetimiz B2B mantığında kendini satıyor.”
SOCIAPlus’ın çözümü, ihtiyaca uygun olarak sitede konumlandırılıyor. Bunu yapmak birkaç dakikalık bir iş. Partnere bundan sonra bir yönetim paneli veriliyor ve partner, bu panele girip kendi tercihlerini tanımlıyor. Bu yapıdaki uygulamaların hepsi aynı zamanda mobil tarafta da çalışıyor ve tüm mobil platformları destekliyor.
“Girişimcilik heyecanını yitirmeyeceğiz”
İngiltere’de ve Çin’de eğitim ve kariyerin ardından, ilk girişiminde Fethiye’deki İngiliz ailelerin misafir ettiği, İngiliz öğretmenlerin eğitim verdiği bir okul yapısını hayata geçiren Hande Çilingir, uçtan uca planladığı bu girişimi SOCIAPlus’ta da yönetici ortak olduğu Serhat Soyuerel ile hayata geçirmiş. Özellikle Avrupa’dan öğrenciler hedeflenmiş ve 1,5 yıl sonunda 28 ülkeden bin 500 öğrenciye ulaşılmış. Bu süreçte yatırım destekleri de gelmiş. 2011 yazının sonunda bu girişimi satarak çıkış yaptıklarını belirten Çilingir, ara vermeden SOCIAPlus’ın geldiğini söyledi. Çilingir ekledi: “Hizmet satışı yapıyoruz ve 2-3 yıl sonrası için buradan da bir çıkış planladık. İşlerimiz planladığımız gibi gidiyor. Girişimcilik heyecanını yitirmek istemiyoruz. Bugün SOCIAPlus’ta, yarın başka bir fikirde beraber olacağız.”