Zorlu Holding CIO’su Murat Zeren: “İŞ BİRİMLERİ İLE UYUM ESAS”
“İş sürekliliği çalışması dendiği zaman iki konudan bahsediyoruz: Olası risklerin vereceği zarar ve bu risklerin gerçekleşme ihtimali. İkisinin birleşimi olarak da iş süreçlerindeki bir kesintinin verebileceği zararı tanımlıyoruz ki çalışmayı da aslında bu zararı bertaraf edecek maliyeti önümüze koyarak yapıyoruz.
Bulut çoğu zaman iş sürekliliği projelerinde en iyi alternatif gibi görünüyor ama ‘Buluta geçtim, orada yedekledim’ demek o kadar kolay ve pratik olmuyor her zaman. Özellikle buluta geçişin projelendirilmesi, bulutta da beklenti iş sürekliliği olunca yedekleme ve switch over kurgularından entegrasyonların sürekliliğine kadar hepsi ciddi projeler gerektirebiliyor. Böylece olunca da çoğu zaman on-prem veya bir şekilde private cloud diyebileceğimiz bir yapının içerisinde de iş sürekliliğini kurgulamak, eğer buluta geçtik veya geçebiliyoruz diyorsak da aynı çalışmayı bulutta gerçekleştirmek durumunda kalıyoruz.
İş sürekliliği deyince aslında bir tarafta doğal afetler, bir tarafta teknik, teknolojik problemler, bir tarafta da insan kaynaklı problemler var. Bunların hepsini yönetmeniz gerekiyor. Zorlu Grubu Bilgi Teknolojileri olarak merkezi bir yapımız var gibi görünse de biz bu tehditlere şirketler özelinde cevap vermek durumundayız. Yaptığımız şey, iş birimlerimizle oturup neyi nereye kadar yönetmemiz gerektiği konusunda mutabık kalmak – birbirimizi anlamak ve uyum esas.
Sektörlerimiz, iş alanlarımız olarak baktığımızda perakendenin, üretimin, enerji sektörünün, hepsinin kendine özel kurguları ve dolayısıyla beklentileri var. Üretim veya enerji dediğimizde IT kadar OT tarafında da adreslememiz gereken konular oluyor, Zorlu Center dediğimizde zayıf akım sistemleri ve onların yönetimi de direk gündemimizin bir parçasını oluşturuyor. Sonuçta da iş sürekliliği kurgusu yaptığımız her işte olmazsa olmazımız olarak gündemde tuttuğumuz bir konu olarak kalıyor.
Zorlu Grubu olarak baktığımızda içimizde bir Kontrol ve Risk Yönetimi Genel Müdürlüğümüz var ve grup içerisindeki çalışmaların koordinasyonları bu grup ve risk komitemiz elinden yürütülüyor. Bu komite, içerisinde birçok şirketimizin genel müdürleri olan ortak bir yönlendirme komitesi, sektörlerimizde de bunların yansımaları, ilgili şirketlerde de ilgili ekipler var, yaklaşımı herkesi kapsayacak şekilde aşağıya doğru kırmış vaziyetteyiz. Biz teknoloji tarafını temsil ediyoruz. İnsan kaynakları, operasyon&üretim, ticari, tedarik, hukuk, kurumsal iletişim gibi birçok gruptan temsilci ile her yönü ile çalışıyoruz.
Bizim kendi tarafımızda, bulut geçiş stratejisinin de yansıması olarak, burada da olabildiğince bulut üzerinde, gerektiğinde büyüyecek altyapılarla kurgulamaktan, bu yapıların iş sürekliliği açısından esnekliklerini kullanmaktan yana tercihimizi kullanıyoruz. Ama bunu yapmak her zaman mümkün olmadığı için de yerine göre farklı çözümlere gidiyoruz.”