Zorunlu dönüşüm pandemi sonrasında da hız kesmeyecek
McKinsey & Company’nin yeni küresel araştırmasına göre, COVID-19 krizi tüm bölgelerde ve sektörlerde yıllar sürecek bir değişimin birkaç ay içerisinde gerçekleşmesini sağladı. Araştırma sonuçlarına göre, şirketlerin yarı ya da tam dijital ürün ve hizmet geliştirme hızı ise ortalama 7 yıl arttı. McKinsey’nin belirlediği 12 potansiyel değişim alanında da şirketler 20-25 kat daha hızlı hareket ettikleri bilgisini verdi.
Pandeminin önemli bir sonucu olan uzaktan çalışma, ayrıca yine pandemi ile değişen müşteri ihtiyaçları ve müşterilerin temassız hizmet beklentileri araştırmada öne çıkan sonuçlar oldu. Sonuçta, araştırmanın da gösterdiği gibi, bu değişim gerekliliklerinde hızlı ve güçlü adımlar atan şirketler, yapılan bu yeniliklerin kriz sonrasında da kalıcı olacağına inanıyor. Uzaktan çalışma başta olmak üzere birçok unsur paralelinde gelişen ihtiyaçlar araştırmanın da gösterdiği gibi, şirketlerin bu dönemde en çok dijital inisiyatiflere kaynak ayırdığını gösteriyor. McKinsey araştırmasına göre, anket katılımcılarının yarısından fazlası gerek rekabet avantajı elde etmek gerekse dijital teknolojiler ekseninde tüm işlerini yeniden tasarlamak üzere teknolojiye yatırım yaptıkları bilgisini veriyor. Bu strateji kapsamında pandemi döneminde başarı sağlayan şirketler, bu alanda yetişmiş işgücü, kriz öncesi dijital teknolojilere yaptıkları yatırım ve kriz sırasında yeni teknolojileri test etme gibi öncelikleri sayesinde rakiplerinde olmayan ‘teknoloji odaklı’ kabiliyetlere sahip oldukları bilgisini de veriyor.
Maliyet odaklı sorunlar değişti
Koronavirüs süreci tüm sektörlerde her şirketin iş yapma biçimini değiştirdi ve McKinsey Global Yönetici Araştırması’nın gösterdiği gibi, şirketler bu süreçte müşterileri ile bağlarını, tedarik zinciri yapılarını, kurum içi süreçlerini daha da fazla dijitalleştirdi, birkaç yıl sonra hayata geçebilecek yenilikler çok daha hızlı biçimde hayat buldu. Öyle ki, McKinsey araştırmasının gösterdiği gibi, birçok şirket krizden önce birkaç yıl alacağını düşündüğü dijitalleşme çalışmalarını çok daha hızlı biçimde, hem de birçok farklı başlıkta hayata geçirdi. Birçok katılımcı bu değişimlerin uzun soluklu olacağı, bu konuda farklı geliştirmeler yapacakları bilgisini de verdi. Öyle ki, maliyetlerde veya şirkette teknoloji odaklı görevlerde çalışan insan sayısında artış gibi unsurlar da bu noktada geri planda. Araştırmaya göre, şirketler için teknoloji yetkinliği, rekabet avantajlarını da beraberinde getirecek.
Tedarik zincirleri dönüşüyor
Pandemi sürecinde müşteriler hızlı biçimde online kanallara yöneldi ve sektörlerin hemen hepsi, bu sektörlerdeki şirketler de buna dijitalleşerek yanıt verdi. Araştırmaya göre, bölgeler arasında farklar olsa da ortalamada 3-4 yıllık bir sıçrama çok net.
Pandemi döneminde şirketlerin odağı, sektörel bazda farklar olmasına rağmen, ürün geliştirmede büyük sıçramalar yapmak yerine var olan sunumlarına daha fazla, dijital ekseninde geliştirmeye odaklandı. Araştırmada sorulan 12 temel değişime bakıldığında, farklı coğrafya ve sektörlerden katılımcıların yanıtları da net. Buna göre, uzaktan çalışmada kayda değer artış, sağlık ve hijyen ürünleri, ayrıca uzaktan etkileşime imkan veren müşteri tercihleri ön planda. Bu alanların önemine dikkat çeken anket katılımcılarına göre, bulut platformlarına geçişte de artış var. Bazı katılımcılara göre ise bu kriz, tedarik zincirlerinde köklü bir dönüşümün sebebi oldu. Araştırmaya göre ortak görüş net: Bu dönüşüm kriz sonrasında da varlığını sürdürecek değişimleri beraberinde getirdi. Öyle ki, Mart 2020 öncesine dönüş de söz konusu bile değil.
Pandemili değişimin ilk 12’si!
– Değişim uzun soluklu olacak,
– Şirketler spesifik değişimler yaşıyor.
– Müşteri ihtiyaçları ve beklentilerinde değişimler.
– Uzaktan çalışma ve işbirliğinin artışı.
– Varlıkların buluta aktarımında artış.
– Online satın alma ve hizmet erişimi konusunda müşteri taleplerinde artış.
– Veri güvenliği için harcamalarda artış.
– Operasyonlarda gelişmiş teknolojilerin kullanımında artış.
– Sektörde tedarik zincirinde son dakika sorunlarının sebeplerinde değişim.
– İş karar alma süreçlerinde gelişmiş teknolojilerin kullanımında artış.
– Tedarik zincirinde olası sorunlara karşı ek tedarikçilerin de yetkilendirilmesi.
– Yakın noktalardan, lokasyonlardan ve/veya şirket içinden uygulamaların artışı.
Ucu bucağı görünmeyen bir değişimin ilk adımları…
Mckinsey’in bu küresel araştırmasına göre, pandemi ile birçok başlıkta hayata geçen bu değişimler uzun soluklu olacak ve Mart 2020 öncesine dönüşü beklememek gerek. Birçok şirket gerek iş süreçleri gerek müşteri etkileşiminde yatırımlarını veri güvenliği ve buluta daha yoğun geçişe ayırıyor. Hatta araştırma katılımcılarının çoğunluğuna göre bu gibi teknoloji odaklı değişimler, uzaktan çalışma ve müşteri etkileşiminde yeni yöntemler dahil olmak üzere, devamlılığı olan çalışmalar olacak. Araştırmada öne çıkan ‘pandemi gerekçeli 12 değişim’ başlığında da zaten uzaktan çalışma ve buluta yönelim öne çıkıyor.
Genel kurumsal strateji ve güçlü liderlik konusundaki uyumun artan önemi sonucunda pandemi ile yeni dijital teknolojileri deneyen kuruluşlarda ve dijital teknolojiye akranlarından daha fazla sermaye harcaması yapanlar arasında, yöneticilerin diğer şirketlerdeki yöneticilere göre büyük gelir artışı bildirme olasılığı da daha fazla. Sonuçta şu bir gerçek ki son yıllardaki en büyük gelir artışını bildirenler, dijital teknolojileri kullanımında akranlarının gerisinde kaldıklarını da kabul ediyorlar. Sonuçta katılımcılar, teknoloji yeteneklerinin kriz sırasında başarının temel faktörleri olarak öne çıktığını söylüyor. Başarılı şirketler ile diğerleri arasındaki en büyük farklar arasında yetenek, en son teknolojilerin kullanımı gibi bir dizi yetkinlik var. McKinsey araştırmasının da dikkat çektiği üzere, teknolojinin benimsenmesi çabaları veya dijital dönüşüm hep ön plandaydı. Ama McKinsey anket verilerinin de gösterdiği gibi, koronavirüs ‘yıkıcı’ bir gerekçe oldu. Değişim hızının yavaşlaması pek mümkün görünmüyor, bu nedenle küresel ve sektörlerin hepsini buluşturan ‘yeni normal’ ile dönüşüm süreçleri de hızını yitirmeyecek.